Ramones

Station som bara spelar Ramones.

Ramones var ett punkrockband bildat i Queens, New York i mars 1974, och som räknas som ett av de tidigaste amerikanska punkrocksbanden.

Alla medlemmar i originaluppsättningen ändrade sitt efternamn till Ramone (inspirerat av ett alias som ibland använts av Paul McCartney för att undvika uppmärksamhet vid resande, Paul Ramon), trots att de inte var släkt.

Ramones skapade ett banbrytande tillbaka-till-grunden-ljud som undvek psykedelisk musik som var vanligt förekommande i 1970-talets rockmusik, och skapade ett nytt rått ljud, inspirerat av 1950- och tidiga 1960-talets rock-n-roll-ljud, fast snabbare och högre. Efter att ha haft spelningar på den legendariska klubben CBGB i Manhattans Bowerydistrikt skrev de skivkontrakt med Sire Records under andra halvan av 1975 och spelade in debutalbumet Ramones. Trummisen Tommy Ramone ersattes efter den tredje skivan Rocket to Russia av Marc Bell (under namnet Marky Ramone), som tidigare spelat med Richard Hell, eftersom Tommy var utmattad efter två års turnerande. Tommy fortsatte att arbeta med Marky för att försäkra sig om att hans trumljud fortsatte att låta Ramones, han kom även att producera gruppens fjärde studioalbum Road to Ruin och deras åttonde Too Tough to Die. Det var Marky-uppsättningen som kom att spela en huvudroll i Roger Cormans film Rock 'n' Roll High School, som hade premiär 1979. Marky Ramone ersattes, på grund av alkoholproblem, i februari 1983 av Richard Beau (under namnet Richie Ramone) och efter att denna hoppat av i augusti 1987 av Clem Burke (under namnet Elvis Ramone) från Blondie, som spelade med gruppen under två shower. Efter detta tog man återigen in Marky, som nu hade slutat dricka. Dee Dee Ramone lämnade gruppen 1989, efter albumet Brain Drain, och ersattes av Christopher Joseph Ward (C. J. Ramone). På grund av fortlöpande tvister inom bandet och frustration över att inte lyckas sälja skivor splittrades bandet 1996. Ramones spelade sin sista konsert, av totalt ungefär 2200, den 6 augusti 1996. På deras sista turné i Europa, spelade Ramones den 25 juni 1995 i på Skellefteåfestivalen i Skellefteå. Trummisen Marky Ramone och basisten CJ har fortsatt sina karriärer i diverse band, dock utan större framgång. CJ, Marky och Dee Dee har uppträtt tillsammans under namnet The Ramainz. Joey Ramone avled i cancer den 15 april 2001 i New York. Hans soloplatta Don't Worry About Me utgavs postumt 2002. Dee Dee Ramone hittades död i sitt hem i Hollywood den 5 juni 2002 efter en trolig överdos. Johnny Ramone avled i prostatacancer den 15 september 2004. Tommy Ramone avled i gallgångscancer den 11 juli 2014.